Domowe lody mają pod sobą wszystko, co można znaleźć w sklepowej zamrażarce. Nie oszukujmy się – pierwsze próby raczej nie zakończą się pełnym sukcesem, ale nawet bez maszynki do lodów przy pewnej wprawie lody wychodzą delikatne i pyszne.

Jak zrobić lody w domu bez maszyny?

Tutaj sposobów jest kilka. Niektóre zakładają ucieranie lub ubijanie masy, w innych nawet tego nie trzeba robić. Naszym zdaniem jednak warto skupić się na tych przepisach, które wymagają większego nakładu pracy, bo takie lody nie mają wyczuwalnych grudek wody, są puszyste i lekkie, a bez przesady – nie jest to aż tak wielki wysiłek.

Jak zrobić lody śmietankowe w domu?

Najprostsze do przygotowania są domowe lody śmietankowe z mleka skondensowanego i śmietanki.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas mrożenia: 6-10 godzin

Liczba porcji: 10 porcji po 100 g

Lista składników:

  • mleko skondensowane (400 ml)
  • śmietanka 30% lub więcej (600 ml)
  • laska wanilii lub ulubiony aromat

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Domowej roboty lody śmietankowe to mega prosta sprawa: trzy składniki i kwadrans na przygotowanie, już uwzględniając wyjście do najbliższego sklepu.

  • Mleko skondensowane wymieszaj z wanilią, cukrem waniliowym lub aromatem – ich ilość jest uzależniona tylko od Twoich upodobań.
  • Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w mleko.
  • Przełóż masę do formy lub pojemnika i wstaw do zamrażarki.

To jedyny przepis, w którym rzeczywiście można sobie odpuścić mieszanie, ale puszyste lody domowe otrzymasz, jeśli co pół godziny wyjmiesz masę i ją dobrze przemieszasz – może być również w robocie kuchennym, ale rób to krótko, żeby nie rozgrzewać masy.

Jak zrobić lody bananowe w domu?

Punktem wyjścia powinien być przepis na lody domowe o smaku śmietankowym. Aby zrobić domowe lody bananowe, trzeba będzie jednak trochę zmienić proporcje. Na upartego możesz po prostu zblendować przez kilka minut zamrożone plastry bananów – będzie najprostsze, ale jednak tekstury lodów z tego nie uzyskasz.

Lista składników

  • mleko skondensowane (300 ml)
  • śmietanka 30% lub więcej (700 ml)
  • 2-3 banany

Do robienia lodów bananowych nie będzie Ci potrzebna maszynka, ale zdecydowanie przyda się robot kuchenny.

  • Zblenduj banany. Jeśli nie masz pod ręką robota kuchennego, możesz to zrobić widelcem.
  • Rozprowadź banany w mleku skondensowanym – nie powinny być widoczne żadne większe grudki.
  • Ubij śmietankę i wmieszaj ją w masę bananowo-mleczną.
  • Przełóż masę do formy i wstaw do zamrażarki. Przez pierwsze 2-3 godziny mieszaj lub miksuj co kwadrans, później co pół godziny.

Użyj jak najbardziej dojrzałych bananów. Domowe lody owocowe będą wtedy słodsze, a ich przygotowanie łatwiejsze, bo miękki banan łatwiej się będzie blendował.

Jak zrobić lody truskawkowe w domu?

Możesz zrobić domowe lody truskawkowe, modyfikując przepis powyżej, po prostu zastępując banany zblendowanymi truskawkami, ale to ma kilka wad: przede wszystkim powstające kryształki lodu nie będą chciały rozbić się nawet w blenderze, a po drugie – konsystencja często będzie niejednolita. Dlatego tym razem przepis na lody domowe będzie wymagał użycia curdu.

Curd to krem ze zblendowanych, słodkich truskawek i jajka, ogrzany w łaźni wodnej i wzbogacony sporą ilością masła. W tej masie nie powstają kryształki lodu i ma ona idealną konsystencję. Zrób go, używając 200 g truskawek, 100 g masła, 30-50 g cukru, jednego jajka oraz dodatkowego żółtka.

Lista składników

  • ok. 400 g curdu truskawkowego
  • 300-400 g śmietanki 30% lub tłustszej

Jeśli chcesz, możesz zastąpić część curdu, wykorzystując serek mascarpone. Smak truskawek nie będzie wtedy tak wyrazisty, ale lody będą miały idealną konsystencję.

  • Ubij śmietankę.
  • Bardzo delikatnie wmieszaj ją w curd ogrzany do temperatury pokojowej.
  • Masę wstaw do zamrażarki na 4-6 godzin.

Jak zrobić lody czekoladowe w domu?

Wykorzystaj przepisy na lody śmietankowe – możesz założyć, że będzie potrzebne nieco więcej śmietanki, ale poza tym nie musisz wprowadzać zmian.

Lista składników

  • 100-200 g czekolady ciemnej
  • 400 ml mleka skondensowanego
  • 600-800 ml śmietanki

Czekoladowe lody domowej roboty można wzbogacić, dodając do nich masło orzechowe – łyżka lub dwie na taką porcję w zupełności wystarczą.

  • Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Kiedy odrobinę przestygnie, wymieszaj ją z mlekiem skondensowanym.
  • Śmietankę ubij i wmieszaj w masę mleczno-czekoladową.
  • Włóż do zamrażarki na 6-10 godzin, wyjmij kwadrans przed podaniem.

Do bardziej rozbudowanych wersji smakowych możesz dodać orzechy, bakalie albo polać gotowe lody roztopioną czekoladą.

Jak zrobić lody w domu z maszyną?

Maszynki do lodów można podzielić z grubsza na trzy rodzaje: do lodów włoskich (miękkich, gelato), do lodów gałkowych i do lodów indonezyjskich (zwijanych)

Maszynki do lodów włoskich

Misę maszyny trzeba schłodzić do -18˚, co potrwa mniej więcej 12 godzin. Sama masa ze śmietany, mleka i cukru również powinna być przechowywana w niskiej temperaturze – w lodówce, nie w zamrażarce. W tych maszynkach można też przygotować sorbety, choć owoce powinny być już podzielone na mniejsze kawałki. Całość sprowadza się do naciśnięcia jednego przycisku w obudowie maszyny. Na przygotowanie deserów trzeba poświęcić 10-15, czasem 20 minut. Sorbety i lody należy podawać bezpośrednio, a gotową masę można następnie przechowywać w zamrażalniku. Zwykle konsystencja domowych lodów tego typu po zamrożeniu zmieni się na twardszą, ale smak wciąż będzie świetny.

Maszynki do lodów gałkowych

W ogólnym zarysie przypominają te do lodów włoskich, ale zwykle mają mocniejsze silniki, więc są w stanie stworzyć idealne lody także wtedy, kiedy do misy trafia więcej owoców. Masa lodowa powinna być schłodzona, misa zmrożona. Czas mieszania będzie wynosił często nawet około 45 minut – im bardziej napowietrzone lody, tym delikatniejsza konsystencja i mniej wyczuwalne grudki lodowe.

Maszynki do lodów indonezyjskich

To najprostsze rozwiązanie, które w dodatku pozwala zrobić najlepsze lody w najciekawszej formie. W naszej ofercie znajduje się ZESTAW DO ROBIENIA LODÓW - ICE CREAM PAN. To podstawa, którą należy bardzo dobrze zmrozić, a na którą wylewa się zimną masę lodową. Ta niemal od razu zastyga w cienki płat, który zwija się w rulonik specjalnymi szpatułkami. Wymaga to nieco sprawy, a przygotowaną masę lodową trzeba naprawdę dobrze wymieszać, żeby lody były kremowe, ale następnym razem można będzie gości zachwycić nie tylko smakiem, lecz także i formą podanych lodów.

Robienie lodów z maszyną czy bez – który sposób wybrać?

Lody bez maszyny zdecydowanie wymagają większego nakładu pracy. Masę trzeba rozbijać, cały czas mieszając i mrożąc na zmianę, a to zajmuje kilka cennych godzin. Maszyna zdecydowanie to ułatwia, pozwalając przygotować efektowne desery bez fizycznego wysiłku. Pozwala też wykorzystać więcej świeżych owoców, które w lodach bez maszynki zawsze oznaczają wytrącenie się lodowych kryształów, psujących cały efekt bez względu na ilość składników.

Nawet jeśli producenci maszyn mają swoje przepisy, to tak naprawdę można je praktycznie dowolnie modyfikować i tworzyć lody bez dodatku jajek, wzbogacając lody waniliowe o ulubione dodatki (ciasteczka, płatki czekoladowe czy truskawki w kawałkach). I spójrzmy prawdzie w oczy: przy cenach dobrych sklepowych lodów śmietankowych czy owocowych, maszynka zwróci się przy trzeciej imprezie w domu, a deser będzie jeszcze smaczniejszy.