Zestaw do robienia wina Powiększ

Zestaw do robienia wina

Biowin

7241

Nowy

  • profesjonalny zestaw do robienia wina w warunkach domowych
  • zestaw kompletny - zawiera wszystkie akcesoria
  • jednorazowo można wyprodukować do 25 litrów wina

Więcej informacji

99,00 zł

brutto
Paczkomaty 24/7 24h 12,00 zł
Kurier InPost 24h 12,00 zł
Kurier GLS 24h 12,00 zł
Poczta Polska 48h 12,00 zł

Domowy wyrób wina zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników i amatarów. Coraz częściej początek jesieni w Polsce, związany jest z winobraniem, natomiast na działkach i w ogrodach nikogo nie dziwi duża liczba krzewów winogron. Popularne "latosie" ma coraz więcej fanów, którzy skorzy są do wychwalania trunku, przygotowanego przez gospodarza. Coraz więcej osób przekonuje się do tego, że wino robione własnoręcznie, może dorównywać tym, które kupujemy w sklepach. Oprócz tego możemy wymieniać się swoim doświadczeniem, sposobami i trickami z innymi amatorami wina, ponieważ w Internecie powstają coraz to nowsze fora dyskusyjne.

Jeżeli jesteś właśnie w trakcie poszukiwań odpowiedniego sprzętu do wyrobu własnego wina, a Twoje krzewy winogronowe uginają się już pod ciężarem owoców – pora zacząć działać. Tak się składa, że w swojej ofercie mamy całkowicie profesjonalny zestaw do robienia wina, który zawiera wszystkie kompletne przyrządy i akcesoria potrzebne do wyrobu wina.

Oto co znajdziesz w zestawie do robienia wina:

  • pojemnik fermentacyjny
  • rurkę fermentacyjna wykonana z nietłukącego się tworzywa sztucznego
  • klarowin
  • pirosiarczyn potasu - do dezynfekcji sprzętu i stabilizacji wina
  • wężyk do zlewania wina
  • drożdże suszone do wina
  • pożywkę dla drożdży
  • cukromierz - do przygotowania moszczu i obliczenia zawartości alkoholu
  • obrączkę/niekapek na butelkę
  • obcinak do koszulek termokurczliwych

Jeżeli chcecie wkroczyć bez żadnych kompleksów w winiarski świat i wymieniać się własnymi spostrzeżeniami – mamy dla Was wstępny słowniczek pojęć winiarskich:


Miazga owocowa - dokładnie umyte, rozdrobnione lub lekko zmiażdżone owoce

Drożdże winiarskie - specjalnie wybrane i ulepszone rodzaje drożdży. Mają dużą siłę fermentacji. Wytrącają związki, które mają dobry wpływ na smak i aromat

Pożywka dla drożdży – związki organiczne, które zawierają m.in. fosfor, azot, makro- i mikroelementy, a także witaminy, dopełniające odpowiedni rozwój drożdży, dzięki czemu fermentacja przebiega właściwie

Moszcz – surowy, świeży sok wyciśnięty z owoców lub mieszanina innych składników, z których powstanie wino

Nastaw - moszcz, do którego dodano drożdże

Matka drożdżowa - drożdże winiarskie rozmnożone w małej ilości moszczu. Przygotowuje się ją na 2-3 dni przed fermentacją w baniaku

Syrop cukrowy - specjalny roztwór cukru w wodzie. Cukier dodaje się do gorącej wody (2kg cukru na 1l wody) i wolno podgrzewa, aż do zagotowania. Piana która powstaje na powierzchni, musi zostać zebrana. Kiedy cały cukier się roztopi, gotowy syrop odstawiany jest, do momentu wystygnięcia. Syrop dodawany jest do moszczu zawsze w temp. pokojowej

Klarowanie – praca nad poprawianiem przejrzystości wina, która polega na usuwaniu różnych zmętnień i zanieczyszczeń

Fermentacja – proces podczas którego, pod działaniem drożdży, z cukru powstaje alkohol etylowy i CO2

Siarkowanie - dodawanie do wina pirosiarczynu potasu, aby je utrwalić

Zlewanie - ściąganie wina znad osadu

Hmm... no to wszystko jasne! Wystarczy tylko odrobina dobrej chęci, zaangażowania, kilka kilogramów winogron lub innych owoców, no i nasz zestaw do robienia wina!

Napisz opinie

Akceptuję
Rozdajemy ciasteczka każdemu kto odwiedzi naszą stronę zgodnie z Polityką Cookies! Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.