Błyskawiczna wysyłka
Produkt wysyłany nawet tego samego dnia
Dostawa gratis
Zamów za 100 zł lub więcej - pokryjemy koszty wysyłki
Domowy wyrób wina zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników i amatarów. Coraz częściej początek jesieni w Polsce, związany jest z winobraniem, natomiast na działkach i w ogrodach nikogo nie dziwi duża liczba krzewów winogron. Popularne "latosie" ma coraz więcej fanów, którzy skorzy są do wychwalania trunku, przygotowanego przez gospodarza. Coraz więcej osób przekonuje się do tego, że wino robione własnoręcznie, może dorównywać tym, które kupujemy w sklepach. Oprócz tego możemy wymieniać się swoim doświadczeniem, sposobami i trickami z innymi amatorami wina, ponieważ w Internecie powstają coraz to nowsze fora dyskusyjne.
Jeżeli jesteś właśnie w trakcie poszukiwań odpowiedniego sprzętu do wyrobu własnego wina, a Twoje krzewy winogronowe uginają się już pod ciężarem owoców – pora zacząć działać. Tak się składa, że w swojej ofercie mamy całkowicie profesjonalny zestaw do robienia wina, który zawiera wszystkie kompletne przyrządy i akcesoria potrzebne do wyrobu wina.
Oto co znajdziesz w zestawie do robienia wina:
Jeżeli chcecie wkroczyć bez żadnych kompleksów w winiarski świat i wymieniać się własnymi spostrzeżeniami – mamy dla Was wstępny słowniczek pojęć winiarskich:
Miazga owocowa - dokładnie umyte, rozdrobnione lub lekko zmiażdżone owoce
Drożdże winiarskie - specjalnie wybrane i ulepszone rodzaje drożdży. Mają dużą siłę fermentacji. Wytrącają związki, które mają dobry wpływ na smak i aromat
Pożywka dla drożdży – związki organiczne, które zawierają m.in. fosfor, azot, makro- i mikroelementy, a także witaminy, dopełniające odpowiedni rozwój drożdży, dzięki czemu fermentacja przebiega właściwie
Moszcz – surowy, świeży sok wyciśnięty z owoców lub mieszanina innych składników, z których powstanie wino
Nastaw - moszcz, do którego dodano drożdże
Matka drożdżowa - drożdże winiarskie rozmnożone w małej ilości moszczu. Przygotowuje się ją na 2-3 dni przed fermentacją w baniaku
Syrop cukrowy - specjalny roztwór cukru w wodzie. Cukier dodaje się do gorącej wody (2kg cukru na 1l wody) i wolno podgrzewa, aż do zagotowania. Piana która powstaje na powierzchni, musi zostać zebrana. Kiedy cały cukier się roztopi, gotowy syrop odstawiany jest, do momentu wystygnięcia. Syrop dodawany jest do moszczu zawsze w temp. pokojowej
Klarowanie – praca nad poprawianiem przejrzystości wina, która polega na usuwaniu różnych zmętnień i zanieczyszczeń
Fermentacja – proces podczas którego, pod działaniem drożdży, z cukru powstaje alkohol etylowy i CO2
Siarkowanie - dodawanie do wina pirosiarczynu potasu, aby je utrwalić
Zlewanie - ściąganie wina znad osadu
Hmm... no to wszystko jasne! Wystarczy tylko odrobina dobrej chęci, zaangażowania, kilka kilogramów winogron lub innych owoców, no i nasz zestaw do robienia wina!